Асеновград

Асеновград е град в Южна България. Той се намира в Област Пловдив и е разположен на 19 км южно от град Пловдив. Асеновград е втори по големина в областта след Пловдив и е административен център на Община Асеновград. В Асеновград влизат и кварталите Горни Воден и Долни Воден, които до 80-те години са отделни села.
До 1934 г. Асеновград се казва Станимака от гръцкото: Στενήμαχος, Стенимахос. През 1934 г. е преименуван в чест на цар Иван Асен II на Асеновград. Над самия град се намират останките от Асеновата крепост, стара крепост, която при цар Иван Асен II е подсилена и е превърната във важен военен пост в отбраната на южните граници на Българското царство.
Градът е известен с многото си църкви, манастири и параклиси и често е наричан Малкия Йерусалим. Друго известно прозвище е Градът на булчинските рокли поради големия брой булчински магазини за такъв малък град.
Асеновград е със смесено население — българско, турско, гръцко и ромско. Междуетническите отношения са модел за подражание.

wikipedia


ХРИСТО ГРУДЕВ ГРУДЕВ

Роден е на 21.09.1960 г. в гр.Асеновград в семейство на лекари.
Основно и средно образование получава в СОУ “Свети Княз Борис І” гр.Асеновград. Завършва медицина във ВМИ - Пловдив. Работи по разпределение като лекар СЗС в с.Новаково, област Пловдив. До избирането му за кмет работи в Хирургично отделение на МБАЛ – гр.Асеновград като хирург. Има специалност по хирургия, като е специализирал в Пловдив и София.
Спортува активно от дете. Носител е на републикански награди по кану – каяк. Поддържа спортната си форма с плуване, бягане и вдигане на тежести.
Семеен с две деца.
На местни избори 2007 г. е избран за кмет на Община Асеновград на втори тур с 80,26 % . Издигнат от Коалиция “ГЕРБ – ВМРО”Допълнително за този град

Снимки в този град - 3
Снимките в този град са преглеждани - 10995 пъти